Važnost oralne higijene

Osim estetskih, postoje i drugi razlozi zbog kojih nikako nije dobra ideja zanemariti higijenu usta i naročito zubni kamenac. Pročitajte šta poručuje dr Tintor.

 Dr Kinga Tintor:

„Glavni uzroci gubitka zuba su parodontopatija na prvom mestu i karijes na drugom. Oba ova oboljenja uzrokuju bakterije iz zubnog plaka i mogu se sprečiti redovnom i adekvatnom oralnom higijenom. Ona podrazumeva svakodnevnu upotrebu četkice i paste za zube, kao i interdentalnih četkica za medjuzubne prostore. Uz sve to, najvažnija je pravilna tehnika četkanja, koju vam može pokazati vaš stomatolog.

Ukoliko nepravilno koristimo četkicu za zube, nakon pranja zaostaju ostaci hrane na zubima, kao meke naslage, najčešće u delovima uz desni. Desni postaju crvene i otečene i lako krvare na dodir. U ovakve meke naslage se ugađuju minerali iz pljuvačke i tako nastaju čvrste naslage ili zubni kamenac. On dodatno potiskuje i iritira desni. Zubni kamenac ne možete ukloniti običnom četkicom za zube, to je potrebno da uradi vaš stomatolog posebnim instrumentima. Najčešće to radimo ultrazvučnim aparatom.

Ukoliko se kamenac ne uklanja redovno sa zuba, on fizički potiskuje desni, a bakterije koje se nalaze u njemu, pomažu u razgradnji vlakana koje drže zub u zubnoj čašici. Kost se povlači i dolazi do rasklimavanja zuba i konačno do ispadanja.

Potražite savet vašeg stomatologa u vezi pravilnog održavanja oralne higijene i odlazite na redovne kontrolne preglede, kako biste sačuvali zdravlje vaših zuba i desni!“

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.