Estetska stomatologija

Beljenje zuba

Beljenje zuba je postupak kojim se tretiraju tamni zubi,bilo da su vitalni ili avitalni (kada im je izvađen živac). Beljenje zuba može da se izvrši na nekoliko načina.U našoj ordinaciji radi se beljenje u ambulantnim uslovima, pod nadzorom stomatologa u trajanju od oko jedan sat tehnikom Beyond Polus. Zubi se pripreme (očiste od mekih naslaga i kamenca), a zatim se na njih nanosi preparat za izbeljivanje, 30 % hidrogen-peroksid, u trajanju od 15 minuta, a zatim se ispere. Posmatra se rezultat beljenja, i ako je potrebno, postupak se može ponoviti još dva puta.

Takođe, beljenje može da se radi i u kućnim uslovima, kada se prvo izrađuju splintovi (udlage) na osnovu otiska zuba pacijenta, koji služe kao nosači gela za izbeljivanje. Nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji, pacijent sam, veoma lako, izbeljuje svoje zube noseći splint tokom noći, ili tokom dana. Rezultati nastaju postepeno, sporije nego kod ambulantnog beljenja zuba.

U toku procesa beljenja zuba ne bi trebalo konzumirati jako obojena pica, hranu I cigarete. Proces nije trajan, i tretman je potrebno posle određenog vremena ponoviti.

Zubi koji su avitalni vremenom menjaju boju, tamne, zbog promene metabolizma zuba. I oni se mogu izbeliti. Postupak je sledeći: napravi se mala preparacija u zubu koji želi da se beli i postavi se gel za beljenje. Ovaj gel ostaje u zubu oko dve nedelje, tj. dok se ne postigne odgovarajuća boja. Nakon toga postavlja se definitivan ispun.

Beljenje zuba ne oštećuje zubnu strukturu, a kao neželjena reakcija može se javiti prolazna osetljivost zuba na hladno. Ova pojava nije trajnog karaktera, a da bi se ubažila mogu se koristiti specijalne paste koje smanjuju osetljivost zuba.

Nakit za zube

Zubni nakit je jednostavan način da Vaš osmeh učinite neodoljivim i jedinstvenim. Procedura je potpuno bezbolna,neinvazivna i ne dovodi do oštećenja zubnog tkiva.Zub se pripremi (očisti od mekih naslaga) i nakit se fiksira za prednju površinu gornjuh zuba. Nakit se u svakom trnutku može skinuti ili zameniti drugim, bez ikakvih posledica.

Plombe od estetskih materijala

Danas se u stomatologiji koristi veliki broj materijala za izradu zubnih ispuna (plombi). Savremeni estetski materijali („bele plombe“) su toliko usavršeni, da su skoro u potpunosti potisnuli upotrebu amalgama („sive plombe“).

Njihova prednost je što se sa zuba otklanja manje zubne supstance u odnosu na to kada se postavljaju amalgamski ispuni. U našoj ordinaciji koriste se najsavremeniji estetski materijali za zubne ispune,koji u potpunosti zadovoljavaju mehaničke i estetske kriterijume.

Uz pomoć ovih materijala može se rekonstruisati („popraviti“) zub zahvaćen karijesom, popraviti, poboljšati i uspostaviti oblik i forma zuba koji je promenjen usled nekarioznih faktora (klinaste erozije u predelu vrata zuba,odlomljene sečivne ivice,zubi sa urođenim defektima u strukturi).

Kao nedostatak ovih materijala može se navesti to što vremenom može doći do prebojavanja ivice ispuna, kao i do promene boje celog ispuna pigmentima iz hrane i pića, pa je posle određenog vremena potrebna njihova zamena.

Keramičke fasete ili viniri

Viniri su estetske zubne nadoknade u vidu tankih keramičkih ljuspica, koje se trajno cementiraju na prednje površine zuba, u cilju promene oblika, polozaj, veličine ili boje zuba.

Brušenje zuba u slučaju postavljanja faseta je mnogo manje invazivno u odnosu na brušenje u slučaju izrade krunica, jer se umesto celog obima zuba brusi samo prednja površina i sečivna ivica. Brušenje u ovom slučaju je minimalno, uglavnom 0,3 do 0,7mm. Postoje i takozvane non-prep keramičke fasete, koje se postavljaju na intaktne tj.nebrušene zube, ali za to je svakako potrebno postojanje određenih uslova, tj.položaja zuba.

Estetski problemi koji se mogu rešiti postavljanjem keramičkih faseta su:

  • blagi nepravilni položaj zuba
  • blage diskoloracije tj.promene boje zuba
  • razlike u veličini susednih zuba
  • nezadovoljstvo oblikom i veličinom zuba
  • dijasteme, odnosno razmak između zuba

Keramičke fasete se mogu postaviti samo na zdrave zube, što znači da zubi sa velikim plombama, velikim karijesnim lezijama, parodontopatični zubi, pacijenti sa inflamiranim desnima koje su otečene i krvare, nisu kandidati za keramičke fasete. Loše navike, kao što su grickanje noktiju ili različitih predmeta, bruksizam, obrnut zagrižaj ili zagrižaj ivica-na ivicu zuba, izrazito jak zagrižaj, takođe isključuju mogućnost izrade keramičkih faseta. Kako su fasete vrlo tanke ljuspice, debljine svega nekoliko desetih delova milimetra, ovakve loše navike ili nepravilni zagrižaji bi vrlo lako doveli do pucanja faseta.

Vrlo je važno pridržavati se uputstva stomatologa nakon postavljanja keramičkih faseta, u interesu sto dugotrajnijeg opstanka. Neophodno je održavati besprekornu higijenu usta i zuba, izbegavati prebojena pića i hranu, kako ne bi došlo do prebojavanja ivica faseta, ne odgrizati tvrdu hranu ni predmete zubima na kojima su fasete.

Uz ispunjenje svih potrebnih uslova, keramičke fasete mogu biti idealno rešenje za Vaš savršen osmeh!

Stomatološki centar NorDent

Matije Korvina 17

Subotica, Srbija

info@nordent.rs

+381 24 561112

+381  62 789670

Ponedeljak 11:00 – 18:00
Utorak 13:00 – 20:00
Sreda 8:00 – 15:00
Četvrtak 13:00 – 20:00
Petak 8:00 – 15:00
Subota 8:00 – 14:00

NorDent Dental Center
4.5
Based on 203 reviews
powered by Google
js_loader

Da li imate pitanja za nas? Kontaktirajte nas!

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.