A szájhigiénia fontossága

Az esztétika mellett még számos más ok miatt sem javasolt elhanyagolni szájhigiéniánkat és főleg a megjelenő fogkövet. Olvassa el Tintor doktornő tanácsát.

Dr. Tintor Kinga:

„A fogak elvesztésének fő okozója első sorban a parodontopátia, továbbá a káriesz. Mindkét esetben a betegség forrásai a foglapedékben található baktériumok, melyek elszaporodását rendszeres és megfelelő szájhigiéniával meg lehet előzni. Ez alatt a fogkrém és fogkefe mindennapos használatára, továbbá a fogközek interdentális kefékkel való tisztítására gondolunk. Ehhez hozzátartozik a fogkefe szabályos, a fogorvos által javasolt módon történő használata is.

Amennyiben szabálytalanul használjuk fogkefénket, a fogmosás után lágy lepedék maradhat fogainkon, első sorban az íny mentén. Az íny bepirosodik, megduzzad és könnyen vérzékennyé válik. Az ilyen lágy lepedékbe ásványok épülnek be a nyálból és kemény lepedékké vállik, azaz fogkővé. Ez további irritációt és nyomást gyakorol az ínyre. A fogkövet már fogkefével nem lehet letisztítani és eltávolításhoz már fogorvoshoz kell fordulni. Általában ultrahangos eszközöket használunk a fogkő eltávolításakor.

Amennyiben nem tisztítjuk rendszeresen, a fogkő nyomást gyakorol az ínyre és a benne található baktériumok elősegítik a fogat a fogágyban tartó szövetek felbomlását. A csont visszahúzódik, a fogak kimozgósodnak, majd végül kiesnek.

Kérjen fogorvosától tanácsot a helyes szájhigiéniára vonatkozóan és rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra annak érdekében, hogy fogai és ínye megfelelően egészségesek maradjanak!“

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.