Implantologija

Dentalni implanti

Dentalni implanti se određenim hirurškim procedurama ugrađuju u koštano tkivo gornje ili donje vilice i na taj način zamenjuju nedostajući koren zuba, a na tako ugrađen implant se kasnijim stomatološkim procedurama izrađuje suprastruktura, odnosno pravi zubna kruna.

Kandidati za ugradnju dentalnih impalnta danas su gotovo svi pacijenti bez obzira na starosnu dob, mada kod nekih stanja postoji povećani rizik, odnosno neke prateće bolesti mogu predstavljati relativnu kontraindikaciju za ugradnju dentlanih implanta. To su, pre svega šećerna bolest, osteoporoza, maligna oboljenja, skorašnji infarkt srca ili moždani udar, neka druga metabolička oboljenja, kao i neke bolesti bubrega. Relativnu kontraindikaciju za implantologiju mogu predstavljati i neki lokalni faktori kao što je loša oralna higijena, prisustvo infekcije itd. Povećan rizik od neuspeha postoji i kod strastvenih pušača.
Dentalna implantacija podrazumeva jednostavnu proceduru koja se izvodi u lokalnoj anesteziji ili u analgosedaciji.

Nakon preoperativne pripreme koja uključuje potpunu sanaciju stanja usne šupljine, kao i razna merenja visine i kvaliteta vilične kosti, RTG snimak, a često i neke druge procedure, pristupa se samom postupku implantacije, a koji je potpuno bezbolan.

Indikacije za ugradnju implanta mogu biti:

  • Nadoknada jednog zuba,
  • nadoknada više zuba i
  • nadoknada svih izgubljenih zuba.

U nekim slučajevima moguće je u istom aktu ugraditi implante i izraditi zubne krunice ili mostove, ali je postupak u najvećem broju slučajeva dvofazan, odnosno nakon određenog vremena nakon ugradnje implanta, izrađuju se krune, a što zavisi od toga da li je u pitanju gornja ili donja vilica, kao i o nekim drugim faktorima. Veoma čest problem, pogotovo kod dugotrajne bezubosti predstavlja nedostatak kosti raspoložive za ugradnju implanta, bilo u gornjoj vilici, bilo u donjoj. U takvim slučajevima, kada je u pitanju gornja vilica neophodno je da se uradi „sinus lift“, odnosno podigne pod maksilarnog sinusa i u postojeći prostor postavi veštačka ili autologna kost, a ako je donja vilica u pitanju, takođe se posebnim hirurškim tehnikama obezbeđuje neophodna visina alveolarnog grebena.

U našoj ordinaciji ugrađuje se nekoliko implantoloških sistema koji su svetski brendovi, a takođe i registrovani u našoj zemlji i kao takvi odobreni za upotrebu od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a to su Nobel Biocare (Švedska ) i Alpha-Bio ( Izrael )

Implantologija i garancija na ugrađene implante

Oralna implantacija je timski rad u kojem učestvuju hirurg, protetičcar, zubni tehničar i pacijent. Sve karike u lancu moraju funkcionisati besprekorno ako želimo dugovečan dentalni implant. Oralna implantacija je najuspešnija implantacija u medicini i uspešna je u preko 95% slučajeva ako se zadovolje određeni uslovi. Ti uslovi pre svega podrazumevaju određeni kvalitet i količinu kosti koja je na raspolaganju, besprekornu hiruršku tehniku ugradnje, ugradnju najboljih dentalnih implanta, kvalitetan protetski rad i saradnju pacijenta. Ta saradnja podrazumeva besprekorno održavanje higijene usne šupljine i redovne kontrole, koje bi trebalo da se obave nekoliko puta godišnje tokom prvih pet godina nakon implantacije. U ordinaciji NorDent pacijenti ce dobiti najbolji dentalni implant firme „Nobel Biocare“ ili „AlphaBio“. Dentalni implanti Nobel Biocare i dentalni implanti AlphaBiocare  su  vodeći dentalni implanti u svetu po svojim performansama, i koji se ugrađuju poštujući sva načela i protokole koje zahteva proizvodjač.

U našoj klinickoj praksi uspešno je implantiran veliki broj implanta i pacijentima koji imaju povišen rizik u smislu njihovog dugoročnog opstanka. To su pacijenti koji boluju od diabetesa mellitusa, osteoporoze, koji imaju nedovoljnu visinu i širinu kosti, ili koji su strastveni pušači. I kod takvih pacijenata implantacija je u najvećem broju slučajeva bila uspešna, ali pošto mi ne možemo uticati na ova stanja, tako kod ovih slučajeva ne možemo dati garanciju u smislu dugovečnosti, ali možemo garantovati da ćemo i tada učiniti sve da implantacija bude uspešna.

Ukoliko se desi da implant ispadne, pacijent ima apsolutno pravo da mu se on implantira novi i ta garancija važi za sve. Obaveza pacijenta je da takav implant sačuva i donese ga.

Garancija ne važi ukoliko neki drugi doktor, bez našeg znanja i saglasnosti izvadi ugrađene implante ili sugeriše pacijentu da se to uradi, ukoliko neko drugi nakon ugrađene implantacije obavi kod pacijenta bilo kakve hirurške ili stomatološke procedure koje mogu da ugroze oseointegraciju ugradjenog implanta. Garancija ne važi kod strastvenih pušača i onih koji ne održavaju dobru ličnu higijenu a koja se manifestuje stvaranjem dentalnog plaka i kamenca koji najdirektnije ugrožava opstanak implanta.

Samo izvanredna saradnja lekara i pacijenta obezbeđuje dugogodišnji opstanak implanta, a s obzirom na hiruršku tehniku, materijale od kojih se izrađuju implanti, dobru izradu protetskog rada, neuspeh je sveden na najmanju meru.

Stomatološki centar NorDent

Matije Korvina 17

Subotica, Srbija

info@nordent.rs

+381 24 561112

+381  62 789670

Ponedeljak 11:00 – 18:00
Utorak 13:00 – 20:00
Sreda 8:00 – 15:00
Četvrtak 13:00 – 20:00
Petak 8:00 – 15:00
Subota 8:00 – 14:00

NorDent Dental Center
4.5
Based on 203 reviews
powered by Google
js_loader

Da li imate pitanja za nas? Kontaktirajte nas!

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.