Preventivna stomatologija

Erozije zuba

Erozije zuba predstavljaju trajno oštećenje zubnog tkiva na jednom ili više zuba u nizu. Ubrajaju se u nekarijesna oštećenja zuba. Najpre dolazi do gubitka dela gledji, zatim dentina i daljim napredovanjem može biti zahvaćen i zibni nerv. Kao posledica oštećenja javlja se osetljivost zuba na razne vrste madražaja (hladno, slatko…). Oštećenja zuba su smestena uz desni, i neki pacijentima pored osetljivosti, predstavljaju i estetski problem.

U faktore koji mogu doprineti razvoju erozija, ubrajaju se:

  • Agresivno pranje zuba, tvrdom četkicom, neodgovarajućom tehnikom
  • Velika kiselost u ustima

Ona može nastati kao posledica konzumacije kisele hrane i pića (limun, narandže, osvežavajuća pića, koja sadrže šećer…) ili kao posledica želudacnog refluksa ili čestog povraćanja (zbog trudnoće ili bulimije). Greška koju pacijenti često prave jeste pranje zuba odmah nakon konzumacije ovakve hrane. Preporuka je da se nakon obroka prvo ispiraju usta vodom i nakon bar 20 minuta peru zubi.

Parafunkcije vilica (nevoljni pokreti vilica)

Tu se najčešće misli na škrgutanje zubima jer dovodi do pucanja gledji

Biološki faktori

Tu se misli na sam sastav pljuvačke, struktura zuba, položaj mekih tkiva…

Neki lekovi

Lečenje erozija se najčešće završava u jednoj poseti stomatološkoj ordinaciji. Erozije se saniraju kompozitnim plobama uz preporuku korekcije nekih navika ukoliko su one dovele do njihovog stvaranja.

Zalivanje fisura

Jedna od preventivnih mera,koja se sprovodi u periodu posle nicanja stalnih zuba.

Karijes najčešće nastaje na griznim površinama zuba(u jamicama i fisurama),tako da je neophodno tu površinu zaštititi.
Zalivanje fisura podrazumeva premazivanje grizne površine zuba (najčešće prvih stalnih molara, ali i ostalih bočnih zuba) specijalnim zalivačima. Takav zalivač otpušta fluor i deluje preventivno na nastanak karijesa. Zub kojem su zalivene fisure, nije otporan na karijes u potpunosti, nego ga je potrebno kontrolisati, a zalivač posle određenog vremena zameniti.

Lokalna aplikacija fluora

Predstavlja još jednu od preventivnih mera.

Ona podrazumeva premazivanje zuba gelovima, lakovima ili rastvorima koji sadrže fluor. Može da je sprovodi stomatolog ili sami pacijenti (rastvori za ispiranje usta sa fluorom, paste za zube). Aplikacija gelova sa visokom koncentracijom fluorida se obavlja u ambulantnim uslovima i sprovodi se jednom godišnje u četiri serijske aplikacije. Pre toga zubi moraju biti očišćeni od mekih naslaga i zubnog kamenca. Na ovaj način fluor iz visokokoncentrovanih preparata ugrađuje se u zubnu gleđ i na taj način povećava otpornost zuba na dejstvo bakterija koje uzrokuju karijes.

Uklanjanje kamenca i zubnih naslaga

U usnu duplju mikroorganizmi se naseljavaju nekoliko sati nakon rođenja, a nicanje zuba omogućava razvoj složenog ekosistema mikroorganizama, a zdravlje usne duplje zavisi od održavanja sredine u kojoj ovi organizmi borave bez oštećenja oralne strukture.

Dentalni plak stvara se na površinama zuba već nekoliko sati nakon pranja zuba. On je čvrsta, lepljiva masa izgrađena od mikroorganizama (bakterija). Ne može se ukloniti mućkanjem i ispiranjem,ali se može odstraniti četkanjem. On je uzročnik mnogih zubnih problema (karijesa,gingivitisa, parodontopatije).

Kamenac predstavlja kalcifikovani (mineralizovani) dentalni plak. Nastaje tako što se minerali iz pljuvačke ugrađuju u već nataloženi dentalni plak.

Dentalni plak i kamenac utiču na oboljenje parodoncijuma (potpornih struktura zuba-“zubnog mesa“) i uzrokuju oboljenje koje se naziva parodontopatija. U parodontopatiji dolazi do povlačenja desnii, resorpcije (smanjenja) kosti, a kao rezultat toga dolazi do klimanja i „isplivavanja“ zuba i na kraju do njihovog ispadanja.

Da bi se to sprečilo, preporučujemo da se svakih šest meseci odradi profesionalno čišćenje zuba. Uz pravilno održavanje oralne higijene i našu pomoći kontrolu, možete sprečiti mnoga oboljenja zuba i mekih tkiva usne duplje i zadržati lep osmeh.

Stomatološki centar NorDent

Matije Korvina 17

Subotica, Srbija

info@nordent.rs

+381 24 561112

+381  62 789670

Ponedeljak 11:00 – 18:00
Utorak 13:00 – 20:00
Sreda 8:00 – 15:00
Četvrtak 13:00 – 20:00
Petak 8:00 – 15:00
Subota 8:00 – 14:00

NorDent Dental Center
4.5
Based on 202 reviews
powered by Google
js_loader

Da li imate pitanja za nas? Kontaktirajte nas!

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.