Megelőző fogászat

Fogerózió

A fogerózió egy vagy több fog fogszövetének tartós sérülése. A fogeróziót a nem fogszuvasodásos fogkárosodások közé soroljuk. Először a fogzománc vékonyodik el, majd sérül a fogállomány (dentin), előrehaladott állapotban pedig akár a fogideget is érintheti. A fogkopás következményeként a fogak érzékennyé válnak a különféle külső behatásokra (hideg, édes…). A fogak sérülése az íny mentén jön létre, és egyes pácienseknek a fogak érzékenységén túl esztétikai gondot is okoz.

A fogeróziót a következők idézhetik elő:

  • Túl erőteljes, kemény sörtével és nem megfelelő technikával történő fogmosás.
  • A száj savassága

Előidézheti savas ételek és italok fogyasztása (citrom, narancs, cukros üdítő italok…), a gyomorsav maró hatása reflux betegség esetén vagy gyakori hányás esetén (terhesség ideje alatt vagy bulimiából kifolyólag). A páciensek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy ezen ételek és italok fogyasztása után azonnal fogat mosnak. Étkezések után javasolt először vízzel leöblíteni a fogakat, majd legalább 20 perc elteltével fogat mosni.

Az állkapcsok rendellenes működése (az állkapcsok akarattól független mozgásai).

Itt legtöbbször a fogcsikorgatásra gondolunk, amely a fogzománc megrepedéséhez vezethet.

Biológiai tényezők

Ez alatt a nyál összetételét, a fogak szerkezetét, a lágy szövetek elhelyezkedését értjük.

Egyes gyógyszerek

A fogkopás gyógyítása legtöbbször egyetlen fogászati kezelést igényel. A fogeróziót kompozit fogtöméssel szűntetjük meg, továbbá tanácsot adunk a fogkopáshoz vezető esetleges szokások megváltoztatásáról.

Barázdazárás

Egyike azon megelőző kezeléseknek, amelyet az állandó fogak kinövése utáni időszakban végeznek el.

A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező körülményeket teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának, ezért szükséges e felületek megóvása.

A barázdazárás a fogak rágófelszínének speciális barázdazáró anyaggal való bevonását jelenti (leggyakrabban az első állandó őrlőfogakét, de a többi oldalsó fogakét is). Ez a barázdazáró anyag fluoridot bocsájt ki és meggátolja a fogak szuvasodását. A barázdazáró anyag nem nyújt 100%-os védelmet, ezért szükséges kontrollvizsgálatra járni, a barázdazáró anyagot pedig bizonyos idő elteltével lecserélni.

A fluorid helyi alkalmazása

Ez szintén a megelőző kezelések egyike.

A fluorid helyi alkalmazása alatt a fogak fluorid tartalmú gélekkel, lakkokkal vagy oldatokkal való kezelését értjük. Ezen eljárást végezheti a fogorvos, de maguk a páciensek is (fluorid tartalmú szájöblítők, fogkrémek). A magas fluorid tartalmú gélek alkalmazása klinikai körülmények között ajánlott, amit évente egyszer négy egymást követő kezeléssel végeznek el. A kezelést megelőzően a fogakról el kell távolítani a lágy lepedéket és a fogkövet. Ily módon a gélben található fluorid beépül a fogzománcba növelve ezzel a fog fogszuvasodást okozó baktériumokkal szembeni ellenálló képességét.

A fogkő és a lerakódott lepedék eltávolítása

A mikroorganizmusok a születést követő pár óra alatt benépesítik a szájüreget, a fogak növekedése pedig lehetővé teszi egy összetett, mikroorganizmusokból álló ökoszisztéma létrejöttét. A szájüreg egészsége az ezen organizmusok által benépesített környezet gondozásától függ.

Már néhány órával a fogmosás után dentális plakk képződik a fogak felületén. Ez egy ellenálló, tapadós, mikroorganizmusok (baktériumok) alkotta réteg. Ez a réteg a száj öblögetésével nem, csak fogmosással távolítható el. Kiváltó oka lehet többféle fogászati problémának (fogszuvasodás, fogínygyulladás, fogágybetegség).

A fogkő nem más, mint az elmeszesedett (ásványosodott) dentális plakk. A fogkő úgy jön létre, hogy a nyálban található ásványok beépülnek a fogakra rakódott dentális plakkba.

A dentális plakk és a fogkő hozzájárul a fogágy (a fogakat tartó szövetek) megbetegedéséhez, melyet fogágybetegségnek nevezünk. A fogágybetegség következtében visszahúzódik a fogíny, lebomlásnak indulnak a fogakat körülvevő csontok, ez pedig idővel a fogak kilazulásához és végül elvesztéséhez vezet.

Megelőzésképp ajánlatos félévente elvégeztetni egy professzionális fogtísztítást. Megfelelő szájápolással és rendeszeres fogorvosi ellenőrzéseinkkel megelőzheti a fogak és a szájüreg lágyrészeinek betegségeit és megőrizheti szép mosolyát.

Kérdése van? Írjon nekünk!

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.