Savremeni digitalni rentgeni: retroalveolarni, panoramski OPT i 3D CBCT

Rentgensko ili X-zračenje predstavlja vid elektromagnetskog zračenja.

Za kvalitetan stomatološki tretman, rentgenski snimak je skoro neizbežan. Naša ordinacija raspolaže sa 3D CBCT rentgenom KaVo.

Dr Tibor Sakal o rentgneskim snimcima:

“Wilhelm Conrad Rontgen je otkrio X-zrake 1895. godine, a Nobelovu nagradu za ovo otkriće dobio je 1901. godine. On je prvi napravio rentgenski snimak, i to svoje šake.

Od tog datuma proučavanje i korišćenje X-zraka je izraslo u posebnu nauku i zahvaljujući tehnološkom napretku, postao je deo svakodnevne medicine, a i drugih nauka.

Pomoću rentgenskih zraka, moguće je videti koštane i druge strukture, koje su prekrivene mekim tkivima, bez invazivnih intervencija. U početku, rentgenski snimci su prikazali anatomske detalje u dve dimenzije. U stomatologiji, najčešće smo koristili “male snimke” (retroalveolarni/retrokoronarni snimak) i panoramske snimke, OPT (ortopantomogram). Ortopantomogram i danas predstavlja zlatni standard u stomatološkoj dijagnostici, pošto nam – uz malu dozu zračenja- daje dragocene informacije o stanju zuba i okolnih tvrdih tkiva, međutim detaljnom analizom moguće je otkriti i stanja koja su u početnoj fazi asimptomatska ali u kasnijim stadijumima mogu da prouzrokuju ozbiljne tegobe. U našoj ordinaciji, prvi pregled i konsultaciju vršimo, pored kliničkog pregleda, i na osnovu OPT-a, samo se u izuzetno retkim slučajevima ne pridržavamo ovog pravila, kao što je npr. trudnoća.

Zahvaljujući prelasku sa analogne na digitalnu tehnologiju, zračenje je drastično smanjeno prilikom snimanja. I u prirodi su prisutni elementi koji zrače, već i hranom i kretanjem izlažemo sebe radijaciji. Na osnovu ove činjenice, napravljena je interesantna analogija u vezi digitalnog rentgenskog snimanja: snimanjem malog snimka, ozračimo se kao da smo pojeli dve banane (kalijum), a panoramsko snimanje je ekvivalent radijaciji koje se primi prilikom leta avionom od Los Anđelesa do Nju Jorka.

Daljim razvojem tehnologije, strukturisani su i prvi CT skeneri, koji su mogli da koriste X-zrake za trodimenzionalno snimanje. Ubrzo su našli primenu i u stomatologiji i razvijeni su rentgenski aparati za 3D snimanje određene regije glave. Usled pojave novih terapijskih mogućnosti, kao što je ugradnja implanata, dijagnostika i planiranje na osnovu 3D snimka još vise dobije na značaju. Zahvaljujući modernim softverima za planiranje pomoću 3D snimka, moguće je izmeriti tačno rastojanje između različitih anatomskih struktura, debljinu, visinu, dužinu i kvalitet kosti i na osnovu ovih podataka odrediti optimalan položaj, dimenzije, oblik implanta ili indikovati ugradnju kosti. Na taj način možemo izbegavati ostećenje okolnih tkiva, kao što su krvni sudovi, živci, susedni zubi, sinusi, pod nosne duplje.

U najnovijim softverima je omogućeno čak i planiranje protetskog rada na implantima, što obezbeđuje kvalitetniju rehabilitaciju pacijenta. Takođe, pomoću 3D štampača, a na osnovu plana koji je napravljen u programu za CBCT snimanje, postoji mogućnost za štampanje tzv. hirurških vodiča, koji omogućavaju da se implanti ugrade u identičan polozaj u vilicu pacijenta, kao što je virtuelno isplanirano.

Osim implantologije, CBCT snimci su dragoceni i za druge grane stomatologije, npr. u oralnoj hirurgiji za određivanje položaja neizniklih zuba, u endodonciji za pronalaženje suženog kanala korena zuba.

Rentgen kabinet naše ordinacije je opremljen modernim aparatom za 3D snimanje, koji pored pravljenja trodimenzionalnih CBCT snimaka, takođe služi i za panoramsko, snimanje temporomandibularnog zgloba, telerentgen, itd. “

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.