Korszerű digitális röntgenek: retroalveoláris, panoráma röntgen és 3D CBCT

Manapság már, a minőséges fogászati ellátáshoz, szinte elkerülhetetlen a röntgen felvétel. Rendelőnk egy KaVo 3D CBCT röntgenkészülékkel rendelkezik.

Dr. Szakál Tibor a röngen felvételekről:

„Wilhelm Conrad Rontgen 1895-ben fedezte fel a röntgensugárzást (X-sugarak), és 1901-ben Nobel díjat is kapott felfedezésére. Ő volt az első ember, aki röntgen felvételt készített, mégpedig a saját tenyeréről.

A röntgen sugarak segítségével, invazív beavatkozások nélkül is, láthatóvá válnak a csont- és más struktúrák, melyek egyébként lágy szövetekkel vannak takarva. A fogászatban legtöbbször „kis felvételeket” (retroalveoláris / retrokoronáris felvétel) és panoráma, azaz OPT (ortopantomogram) felvételeket használunk. Az ortopantomogram jelenti manapság az általános standardot a fogászati diagnosztikában, mivel alacsony sugárzási szint mellett rendkívül értékes adatokat nyújt számunkra a fogak és a körülöttük lévő kemény szövetek állapotáról, továbbá részletes elemzésükkel olyan állapotok is észlelhetőek, melyek még tünet mentes stádiumban vannak, de a későbbiekben komoly panaszokat okozhatnak. Rendelőnkben az első kivizsgálások és a konzultációk során a klinikai kivizsgálás mellett az OPT felvételek elemzése is megtörténik (kivételek természetesen vannak, mint pl. terhesség esetén).

Annak köszönhetően, hogy az analóg technológiáról át lett térve a digitálisra, a szükséges sugár mennyiség is drasztikusan le lett csökkentve. A természetben is léteznek sugárzási források. Már evéssel és mozgással is sugárzásnak tesszük ki magunkat.

Ez a tény alapján egy érdekes párhuzamot vontak a digitális röntgen felvételekre vonatkozóan: egy „kis felvétel” során körülbelül akkora sugárzás ér bennünket mint 2 banán megevése során (kálium), míg egy panoráma röntgen (OPT) során akkor sugárzás ér bennünket, mint egy Los Angeles-ből New York-ba tartó repülő járaton.

A technológia további fejlődésével az első CT szkennerek is létre jöttek, melyek az X-sugarakat háromdimenziós felvételek készítésére tudták felhasználni. Hamarosan a fogászatba is alkalmazásba kerültek és elkészültek a fej egyes részeinek 3D felvételére alkalmas készülékek. Az új terápiás módszerek, mint például az implantáció, további hangsúlyt fektetnek a megfelelő 3D-s diagnosztikára és tervezésre. A modern 3D tervező szoftverek és felvételek segítségével már pontosan mérhető a távolság az egyes anatómiai struktúrák között, mint például a csont vastagság, magasság, hossz és minőség, majd ezek alapján pontosan meghatározható az implantátumok optimális helyzete, mérete és formája vagy indikálható a csontpótlás szükségessége. Ennek köszönhetően elkerülhető a környező szövetek, mint például a véredények, idegek, szomszédos fogak, a színuszok sérülése.

Az implantológián kívül a CBCT felvételek rendkívül értékesek a fogászat más ágazataiban is, mint például a szájsebészetben a retineált (növekedésben visszamaradott) fogak pontos pozíciójának meghatározásában, az endodonciában a foggyökér csatornák szűkületének megtalálásban.

Rendelőnk röntgenhelyisége modern 3D felvételre képes készülékkel van ellátva, mely a háromdimenziós CBCT felvételeken kívül OPT felvételek, teleröntgen stb. készítésére is alkalmas.”

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.