Profesionalno, ordinacijsko beljenje zuba – česta pitanja

Dr Jovana Milošević o najčešćim pitanjima na temu beljenja zuba:

Ordinacijsko profesionalno beljenje zuba je potpuno bezbedan, neinvazivan, bezbolan proces kojim se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a samim tim i zubi postaju svetliji.

Jedno od najčešćih pitanja vezano za beljenje zuba je da li oštećuje zubnu gleđ. Ne, ukoliko se izvodi u ordinaciji, sa proverenim preparatima pod nadzorom stomatologa. Sam proces beljenja zuba je hemijska reakcija kojom gel za izbeljivanje zuba otklanja dubinske diskoloacije sa zuba. Veoma je bitno da proces beljenja zuba obavlja stomatolog pošto je pre beljenja zuba neophodno obaviti stomatološki pregled kojim se utvrđuje da li ste kandidat za beljenje. Ukoliko jeste kandidat, nakon pregleda neophodno je uklanjanje tvrdih i mekih naslaga(kamenca). Da bi gel za beljenje postigao svoj maksimalni efekat neophodno je da površine zuba budu savršeno čiste. Nakon toga sledi nanošenje gela za beljenje i aktivacija gela lampom. U našoj ordinaciji se korsti Beyond polus sistem za beljenje zuba koji je potpuno bezbedan čak i za osobe sa osetljivim zubima. Beyond polus lampa emituje filtrirano LED svetlo koje sadrži 0% štetnog zračenja.

Još jedno često pitanje je koliko će zubi biti beli nakon profesionalnog beljenja zuba i koliko će taj efekat trajati. Nakon profesionalnog beljenja zuba svaki rezultat je individualan, a zubi nekada mogu biti svetliji čak do 7 nijansi. Trajnost rezultata veoma varira zavisno o navikama nakon beljenja(cigarete, kafa, čaj i drugi obojeni napici) a može trajati i do 3 godine. Jedna o čestih nedoumica vezana za beljenje je kakva je razlika između beljenja zuba u stomatološkoj ordinaciji u odnosu na beljenje zuba u kozmetičkom salonu ili preparatima za kućnu upotrebu. Koji metod odabrati? Beljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji i kućno bejlenje zuba preparatima koje je stomatolog preporučio su jednini bezbedni načini za beljenje. Upotrebom preparata koji nisu prošli potrebna klinička ispitivanja može se trajno naruštiti struktura gleđi. Takođe je opasna upotreba neispitanih i neproverenih lampi koje mogu emitovati opasna zračenja. Osim ovih težih komplikacija neadekvatnog beljenja moguće su i prolazne kao sto je oštećenje desni.

Često pitanje je i da li se beljenjem mogu izbelelti i plombe. Beljenjem nije moguće izbeleti postojeće plombe, ali je mouće zameneti plombe svetlijima nedelju dana nakon beljenja kada se boja potpuno stabilizuje. Ovo su neke od najčešćih nedoumica i pitanja vezana za profesionalno beljenje zuba, a ukoliko imate još nekih pitanja slobodno nam pišite.

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.