Fogászati implantátumok

Fogászati implantátumok

A foggyökerek helyettesítésére megfelelő sebészeti eljárások során fogászati implantátumokat ültetnek az alsó vagy felső állkapocs csontszövetébe. Későbbi fogászati eljárások során az így beültetett implantátumokra koronákat helyeznek.

Manapság bármelyik korosztályt érintheti a fogászati implantátumok beültetése, de egyes állapotok kockázatot jelenthetnek a beültetés sikerességére, illetve egyes betegségek jelenléte ellenjavallhatja a fogászati implantátumok beültetését. Ilyenek például a cukorbetegség, a csontritkulás, a daganatos betegségek, a közelmúltban történt szívroham vagy szélütés, egyéb anyagcserebetegségek és a vese bizonyos megbetegedései. Fogászati implantátum beültetését ellenjavallhatják bizonyos helyi tényezők is, mint például a nem megfelelő szájhigiénia, fertőzés jelenléte, stb. Szenvedélyes dohányosoknál is fennáll a beültetés sikertelenségének kockázata.

A fogászati implantátum beültetése egy helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban is elvégezhető egyszerű eljárás.

Az implantátum beültetését megelőzi a szájüreg teljes rendbehozatala, továbbá az állcsont magasságának és minőségének megállapítása, röntgenfelvétel készítése és egyebek, majd ezeket követően kerül sor magára a teljesen fájdalommentes beültetésre.

A következő esetekben javasolt implantátum beültetése:

  • egy hiányzó fog pótlása,
  • több hiányzó fog pótlása és
  • az összes fog hiányának pótlása.

Bizonyos esetekben megoldható, hogy az implantátum beültetése és a korona vagy híd elkészítése egyszerre történjen, viszont az eljárás általában két fázisból áll: az implantátum beültetését követően, bizonyos idő elteltével kerül sor a korona felhelyezésére. Ez több tényezőtől is függhet, például, hogy az alsó vagy a felső állkapcson történik-e a beavatkozás. Gyakran okoz gondot a beültetéshez szükséges megfelelő csontállomány hiánya, különösen a régóta fennálló foghiány esetében. Ilyen esetekben, ha a felső állcsontról van szó, arcüreg emelést (sinus lift) majd pedig csontpótlást kell elvégezni. Az alsó állcsont esetében különféle sebészeti eljárásokkal biztosítható az alveoláris gerinc megfelelő magassága.

Klinikánkon olyan, hazánkban is bejegyzett és a Szerb Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma által is jóváhagyott, fogászati implantátum világmárkákat alkalmazunk, mint amilyen a svéd Nobel Biocare és az izraeli Alpha-Bio.

Implantológia és garancia a beültetett implantátumokra

A fogászati implantátum beültetése egy olyan csapatmunka, amelyben szájsebész, protetikus fogász, fogtechnikus és a páciens vesz részt. Minden résztvevő tökéletes együttműködése szükséges ahhoz, hogy a beültetett fogászati implantátum sokáig szolgálhassa a pácienst. A fogászati implantátum beültetése a legsikeresebb beültetések egyike, nem kevesebb mint az esetek 95%-ban sikeres, amennyiben teljesülnek az ehhez szükséges feltételek. Ilyen feltételek például a megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány, a hibátlan sebészi technika, a legjobb fogászati implantátumok alkalmazása, a minőségi protetikai munka és a páciens együttműködése. Ez az együttműködés a megfelelő szájhigiéniát és a rendszeres ellenőrzéseket jelenti, melyeket a beültetést követő első öt évben évi néhány alkalommal kell elvégezni. A NorDent Fogászati Központban pácienseink a legjobb Nobel Biocare vagy az Alpha-Bio fogászati termékei közül választhatnak. A Nobel Biocare és az Alpha-Bio termékei világvezetők, beültetésük pedig szigorúan a gyártók előírásai szerint történik.

Működésünk során sok magas kockázati csoportba tartozó páciensnél is sikeres beültetést hajtottunk végre. Ezekben az esetekben a kockázati tényezők a következők voltak: cukorbetegség, csontritkulás, nem elegendő magasságú és szélességű csontállomány, láncdohányzás. A beültetés a legtöbb ilyen esetben is sikeres volt, ám ezen állapotokra nem vagyunk kihatással, ezért az implantátum tartósságára ugyan nem tudunk garanciát vállalni, de arra igen, hogy mindent megteszünk a beültetés sikerességének érdekében.

Az implantátum kiesése esetén a páciensnek joga van új implantátum beültetésére. A páciens kötelessége a kiesett fogászati implantátumot megőrizni és a klinikánkra hozni.

A garancia nem érvényes, amennyiben tudtunkon kívül és beleegyezésünk nélkül egy másik fogorvos eltávolítja a beépített implantátumokat vagy a pácienst erre biztatja, vagy ha valaki olyan sebészeti vagy fogászati beavatkozást hajt végre, amely veszélyezteti a beültetett implantátum osszeointegrációját. A garancia továbbá nem érvényes erős dohányosok esetében és a megfelelő szájhigiéniát hanyagolóknál, akiknél az implantátum megmaradását veszélyeztető dentális plakk és fogkő alakul ki.

Csak az orvosok és a páciens tökéletes együttműködése biztosíthatja az implantátum hosszú élettartamát. A megfelelő sebészeti technika alkalmazása, a fogászati implantátum anyaga és a jó protetikai munka a sikertelen beültetés kockázatát minimálisra csökkenti.

Kérdése van? Írjon nekünk!

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.