Esztétikai fogászat

Fogfehérítés

Fogfehérítéssel az elszíneződött élő és élettelen (gyökérkezelt) fogakat kezeljük. A fogfehérítés több módon is történhet. Klinikánkon a fogfehérítést ambuláns körülmények között, fogorvosi felügyelet mellett végezzük. Az általunk alkalmazott Beyond Polus technikával történő fogfehérítés nagyjából egy órát vesz igénybe. Az eljárás a fogak előkészítésével kezdődik (a lágy lepedék és a fogkő eltávolítása), majd 30%-os hidrogén-peroxid fogfehérítő szert viszünk fel a fogakra, 15 perc elteltével pedig lemossuk azt. Megvizsgáljuk az elért eredményt, és amennyiben szükséges, az eljárás még kétszer megismételhető.

A fogfehérítés otthon is elvégezhető, de ilyenkor előbb a páciens foglenyomata alapján úgynevezett splintet (fogvédő sín) készítünk, amelybe a fogfehérítő gélt kell helyezni a fogfehérítés során. Rövid felvilágosítást követően a páciens könnyedén el tudja saját maga végezni a fogfehérítést az éjszaka folyamán vagy akár napközben hordott fogvédő sín segítségével. Az otthoni fogfehérítés eredményei fokozatosan jelentkeznek, lassabban, mint az ambuláns körülmények között végzett fogfehérítéskor.

A fogfehérítés folyamata alatt nem ajánlott színezett italok és ételek fogyasztása és a dohányzás. Az eljárás eredménye nem tart örökké, ezért a kezelést bizonyos idő elteltével meg kell ismételni.

Az elhalt fogak idővel elszíneződnek, megsötétülnek, mivel megváltozik az anyagcseréjük. Ettől függetlenül az elhalt a fogakon is elvégezhető a fogfehérítés. Az eljárás a következő: kis lyukat fúrunk a kifehérítendő fogon és ezen keresztül fehérítő gélt helyezzük bele. A behelyezett gél mintegy két hétig marad a fogban, vagyis amíg el nem érjük a kívánt árnyalatot. Ezt követően a kitisztított fogbélbe tartós tömést helyezünk.

A fogfehérítés nem roncsolja a fog szerkezetét, mellékhatásként legfeljebb a fog átmeneti hidegre való érzékenysége jelentkezhet. E mellékhatás nem tartós, a fogak érzékenységét csökkentő fogkrémmel enyhíthető.

Fogékszerek

Fogékszerekkel egyszerűen teheti mosolyát egyedivé és ellenálhatatlanná. Az eljárás teljesen fájdalommentes, nem invazív és nem sérti meg a fogak felszínét. Az eljárás a fogak előkészítésével kezdődik (a lágy lepedék eltávolítása), majd a felső fogak felszínéhez rögzítjük az ékszert. A fogékszer bármikor eltávolítható vagy lecserélhető következmények nélkül.

Esztétikus fogtömések

Manapság a fogtöméshez igen sokféle anyagot használnak. A korszerű, esztétikus, fogtömésre használt anyagok („fehér tömések”) fejlődésével az amalgám („szürke”) tömések teljesen kiszorultak a használatból.

Előnyük az amalgám töméshez viszonyítva, hogy kezelés során a fognak sokkal kisebb részét kell eltávolítani. Klinikánkon korszerű, a mai igényeknek mechanikai és esztétikai szempontból is megfelelő, esztétikus anyagokat használunk a tömésekhez.

Ezen anyagok segítségével rekonstruálhatók („megjavíthatók”) a szuvas fogak, továbbá a nem szuvasodás következtében (fognyaki kopás, letört fogszél, a fogak szerkezetének veleszületett rendellenességei) eldeformálódott fogak alakja is helyrehozható.

Ezen anyagok hátrányaként a tömés lehetséges elszíneződését lehetne említeni, amit az ételekből és italokból származó festékanyagok okoznak. Így bizonyos idő elteltével szükségessé válhat a tömések cseréje.

Porcelán (kerámia) héj

A porcelán héj egy állandó, a fogak elülső felületére ragasztócementtel rögzített esztétikai fogpótlás, amelynek célja a fogak formájának, helyzetének, méretének vagy színének megváltoztatása.

Korona elkészítéséhez képest a porcelán héj esetében a csiszolás jóval kevésbé invazív, mivel csak a fogak elülső felületét és metsző éleit kell lecsiszolni. Csak kis mértékben kell csiszolni a fogakat, legyakrabban 0,3 és 0,7 milliméter között. Léteznek úgynevezett non-prep porcelán héjak is, amelyeket az érintetlen, azaz nem csiszolt fogakra helyeznek, de ehhez mindenképp teljesülnie kell bizonyos feltételeknek, azaz a fogak helyzetének.

A porcelán héjjal a következő esztétikai problémák orvosolhatók:

  • a fogak enyhén szabálytalan elhelyezkedése
  • a fogak enyhe elszíneződése
  • a szomszédos fogak méretbeli különbsége
  • a fogak nem kielégítő formája és mérete
  • diasztéma, azaz a fogak közötti rések

A porcelán héj csak egészséges fogakra építhető, ami annyit jelent, hogy a nagy töméssel rendelkező, nagy kiterjedésen szuvasodott, fogágybetegség vagy vérző ínygyulladás sújtotta fogak nem alkalmasak az ilyen fajta eljárás elvégzésére. Az olyan káros szokások, mint amilyen a köröm vagy különféle tárgyak rágása, a fogcsikorgatás (bruxizmus), a fordított harapás vagy a kifejezetten erős harapás szintén kizárják a porcelán héj elkészítésének lehetőségét. Mivel igen vékony, mindössze néhány tizedmilliméter vastagságú, az ilyen rossz szokások vagy szabálytalan harapások nagyon könnyen a porcelán héj letöredezéséhez vezetnének.

A porcelán héj felhelyezését követően elengedhetetlen a fogorvos által javasolt utasítások betartása. Feltétlenül szükséges a száj és a fogak tökéletes tisztaságának fenntartása, a héj széle elszíneződésének megakadályozása érdekében kerülni kell a túlszínezett ételek és italok fogyasztását, továbbá kerülni kell a túl kemény ételekbe vagy tárgyakba való harapást.

Ha minden feltétel adott, a porcelán héj tökéletes megoldást jelenthet az Ön tökéletes mosolya elérésének érdekében!

Kérdést szeretne feltenni? Lépjen velünk kapcsolatba!

Ovaj website koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Kolačići koji se koriste služe isključivo u svrhu neometanog rada website-a.